woensdag 12 augustus 2009

Weer een stapje verder

Ja een nu is de Instrument Rating (IR) binnen. Met deze rating op mijn toekomstig brevet mag ik ook vliegen onder IFR (instrument flight rules). Denk hierbij bijvoorbeeld in het vliegen van wolken waarbij je alleen maar je instrumenten tot je beschikking hebt om te vliegen.
Verder heb ik de afgelopen tijd nog 5 uurtjes bij nacht gevlogen. Hiervan 1 vlucht van Sevilla via Faro terug naar Evora. De tweede vlucht was van Jerez direct naar Evora en de laatste was 1 uur lang circuitjes draaien op Evora.
Deze vluchten waren nogal bijzonder. Het was vooral de eerste deel van de eerste vlucht erg wennen. In tegenstelling tot alle dagvluchten heb je nu geen duidelijke horizon die je kan zien. Je moet nu dus nog een extra gaan letten op je kunstmatige horizon op je instrumentenpaneel.
Ook heb je te maken met optische illusies waar je voor moet oppassen.
Ook is er natuurlijk nog meer gevlogen naar Beja, Montijo, Faro, Badajoz, Portimao, Porto, Vigo, Santiago en Malaga.
Inmiddels heb ik weer twee maal gevlogen na het IR examen. Hierbij moest ik weer helemaal back to basics. Zoals het op de TB-200 ging. Heerlijk VFR vliegen. Met de landkaart erbij zoeken naar steden, bruggen, rivieren, altitude markers, wegen e.d.
Verder gingen we bij deze vluchten natuurlijk ook weer verder met approach to stalls en steep turns (bochten met een 45 graden bank).
Allemaal weer heel erg leuk. Nu nog een aantal uurtjes solo en dan staat het CPL (Commercial Pilot Licence) examen alweer voor de deur. Met het halen van dit examen kan ik mijn brevet aanvragen en van vliegen mijn beroep maken.
Daarna komt de tweemotorige Seneca V. Iedereen hier kijkt daar al naar uit.
Maar eerst maar eens zorgen dat het CPL examen gehaald wordt.

Groeten uit een snikheet Portugal!